Error message

  • Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in theme_table() (line 1998 of /var/www/vhosts/mojeezo.pl/includes/theme.inc).
  • Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in theme_table() (line 2061 of /var/www/vhosts/mojeezo.pl/includes/theme.inc).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /var/www/vhosts/mojeezo.pl/includes/menu.inc).

Jakiego rodzaju oleju dobrze byłoby używać, jeśli chcemy zredukować liczbę tzw. niewłaściwego cholesterolu?

Organizm człowieka to niezwykle zagmatwany system. Do jego właściwego funkcjonowania niezbędnych jest wiele składników i związków chemicznych. Niektóre z nich produkuje własny organizm samodzielnie (ściślej temat ujmując w wątrobie jest wytwarzanych aż 85%), a część powinniśmy spożywać razem z pokarmem.


Są też takie związki, które wynikają z dwóch wspomnianych źródeł.


Doskonałym przykładem jest cholesterol, który jest konieczny do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu i jest nieodzownym budulcem komórek i hormonów. Z innej jednak strony, wysokie jego stężenie w osoczu krwi, może aż trzy razy zwiększyć niebezpieczeństwo powstawania takich przypadłości jak zawał serca, udar mózgu i przykładowo choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego.

Nie czekaj oraz zobacz zawarte tu uwagi o nas. To na pewno są bardzo ciekawe informacje - zwyczajnie kliknij ten link.

Na całkowitą wysokość stężenia cholesterolu składają się dwie lipoproteiny: LDL (potocznie określany niedobrym cholesterolem) i HDL (tzw. dobry cholesterol).

Poświęć chwilę i sprawdź tu nożyczki ratownicze analogiczne informacje na ten temat - one na pewno Cię zainteresują, zatem nie zwlekaj za długo:)

Prawidłowe całkowite stężenie cholesterolu we krwi powinno wynosić poniżej 190 mg/dl, przy czym cholesterolu rodzaju LDL u pozbawionego chorób człowieka powinno być około < 115 mg/dl, z kolei HDL ok. 40 mg/dl u przedstawicieli płci męskiej oraz 45 mg/dl u przedstawicielek płci pięknej.


kobieta podczas ćwiczeń
Author: Arya Ziai
Source: http://www.flickr.com




Należałoby wspomnieć, że sama objętość cholesterolu w jedzeniu nie tworzy głównego źródła jego pochodzenia. Najwyższym twórcą takiego naturalnego związku chemicznego jest nasza wątroba. Najważniejszym materiałem do jego tworzenia są zazwyczaj nasycone kwasy tłuszczowe i tak zwane izomery.


Powszechnie rzecz biorąc, warto jest unikać potraw zasmażanych. Jeśli jednak je bardzo lubimy, warto jest zamiast zwykłego oleju korzystać ze specjalnego oleju kokosowego lub palmowego.