You are here
Jakiego rodzaju oleju dobrze byłoby używać, jeśli chcemy zredukować liczbę tzw. niewłaściwego cholesterolu?
Organizm człowieka to niezwykle zagmatwany system. Do jego właściwego funkcjonowania niezbędnych jest wiele składników i związków chemicznych. Niektóre z nich produkuje własny organizm samodzielnie (ściślej temat ujmując w wątrobie jest wytwarzanych aż 85%), a część powinniśmy spożywać razem z pokarmem.
Są też takie związki, które wynikają z dwóch wspomnianych źródeł.
Doskonałym przykładem jest cholesterol, który jest konieczny do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu i jest nieodzownym budulcem komórek i hormonów. Z innej jednak strony, wysokie jego stężenie w osoczu krwi, może aż trzy razy zwiększyć niebezpieczeństwo powstawania takich przypadłości jak zawał serca, udar mózgu i przykładowo choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego.
Nie czekaj oraz zobacz zawarte tu uwagi o nas. To na pewno są bardzo ciekawe informacje - zwyczajnie kliknij ten link.
Na całkowitą wysokość stężenia cholesterolu składają się dwie lipoproteiny: LDL (potocznie określany niedobrym cholesterolem) i HDL (tzw. dobry cholesterol). Prawidłowe całkowite stężenie cholesterolu we krwi powinno wynosić poniżej 190 mg/dl, przy czym cholesterolu rodzaju LDL u pozbawionego chorób człowieka powinno być około < 115 mg/dl, z kolei HDL ok. 40 mg/dl u przedstawicieli płci męskiej oraz 45 mg/dl u przedstawicielek płci pięknej.
Nie czekaj oraz zobacz zawarte tu uwagi o nas. To na pewno są bardzo ciekawe informacje - zwyczajnie kliknij ten link.
Na całkowitą wysokość stężenia cholesterolu składają się dwie lipoproteiny: LDL (potocznie określany niedobrym cholesterolem) i HDL (tzw. dobry cholesterol). Prawidłowe całkowite stężenie cholesterolu we krwi powinno wynosić poniżej 190 mg/dl, przy czym cholesterolu rodzaju LDL u pozbawionego chorób człowieka powinno być około < 115 mg/dl, z kolei HDL ok. 40 mg/dl u przedstawicieli płci męskiej oraz 45 mg/dl u przedstawicielek płci pięknej.
Author: Arya Ziai
Source: http://www.flickr.com
Należałoby wspomnieć, że sama objętość cholesterolu w jedzeniu nie tworzy głównego źródła jego pochodzenia. Najwyższym twórcą takiego naturalnego związku chemicznego jest nasza wątroba.
Ciekawy tekst? Miło nam to słyszeć. Jednocześnie gorąco zapraszamy na (https://www.dermamed.com.pl/czym-leczyc-rozstepy-ciazowe) naszą kolejną stronę, na której wyszukasz sporo dodatkowych tematów.
Najważniejszym materiałem do jego tworzenia są zazwyczaj nasycone kwasy tłuszczowe i tak zwane izomery.
Ciekawy tekst? Miło nam to słyszeć. Jednocześnie gorąco zapraszamy na (https://www.dermamed.com.pl/czym-leczyc-rozstepy-ciazowe) naszą kolejną stronę, na której wyszukasz sporo dodatkowych tematów.
Najważniejszym materiałem do jego tworzenia są zazwyczaj nasycone kwasy tłuszczowe i tak zwane izomery.
Powszechnie rzecz biorąc, warto jest unikać potraw zasmażanych. Jeśli jednak je bardzo lubimy, warto jest zamiast zwykłego oleju korzystać ze specjalnego oleju kokosowego lub palmowego.