Error message

  • Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in theme_table() (line 1998 of /var/www/vhosts/mojeezo.pl/includes/theme.inc).
  • Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in theme_table() (line 2061 of /var/www/vhosts/mojeezo.pl/includes/theme.inc).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /var/www/vhosts/mojeezo.pl/includes/menu.inc).

Jaką wodę powinny pić osoby uskarżające się na nadkwasotę?

Bez wody albo różnych napojów nie możemy przyswajać żywności. To oznacza, że komórki naszego ciała nie byłyby w prawidłowy sposób odżywione. Bardzo prędko zatrulibyśmy się także toksynami, gdyż nerki nie oczyszczałyby naszego systemu, a mózg składający się w 80% z wody nie mógłby dobrze funkcjonować.


Bardzo małą wagę przywiązujemy do węglowodanów, które znajdują się w wodzie mineralnej.


Mają bardzo olbrzymie znaczenie dla naszego organizmu i dają niezwykle prędko wyczuwalne efekty. Węglowodany aktualizują żołądkowe kwasy i korzystne są dla takich osób, które cierpią na nadkwasotę. Węglowodany przynoszą ulgę w tych przypadłościach. Woda, która ma duży poziom węglowodanów, korzystnie wpływa w początkowych stadiach cukrzycy. Węglowodany również przyczyniają się do obniżenia ilości glukozy w moczu oraz we krwi, a również redukują wydzielanie acetonu i dodatnio wpływają na działanie insuliny. Węglowodany również regulują pH krwi. Są osoby, które unikać powinny wód, które posiadają spore ilości węglowodanów. Takich wód muszą się wystrzegać osoby cierpiące na nadkwasotę.


aminokwasy
Author: U.S. Department of Agriculture
Source: http://www.flickr.com




Pozostałymi składnikami, które są zawarte w wodzie to mikroskładniki dla przykładu fluor, jod oraz żelazo.

Jeżeli ten tekst jest według Ciebie wartościowy to sprawdź serwis wczasy z dietą Ewy Dąbrowskiej, w którym znajdziesz tego typu informacje. One z pewnością będą dla Ciebie użyteczne.

Nie ma już praktycznie wody o znaczącej ilości fluoru. Niezwykle znaczącą granicę, która określa początek oddziaływania fizjologicznego jodu, która wynosi 0,5 mg/l, przekracza w niewielkim stopniu jedynie parę mineralnych wód. Na obszarach, na których poziom jodu w wodzie jest bardzo nieduży, jest notowanych najwięcej chorób tarczycy. Cennym źródłem jodu mogą być wody mineralne, w jakich zawartość jodu wynosi od 0,5 do 10mg g/l. Bardzo olbrzymie znaczenie dla ludzkiego organizmu posiada obecny w wodzie mineralnej dwuwartościowy jon żelaza. Jest to najbardziej przyswajalna postać żelaza. Takie wody dodatnio wpływają przy niedokrwistości.


Przyspieszają ponadto przemianę materii. Do wody, którą pijemy dodawać powinniśmy plasterki ogórka czy plasterki owoców. Musimy to robić nie jedynie, aby poprawić jej smak, ale wzbogacamy wtedy wodę w witaminy i minerały.