You are here
Co powinna jeść osoba uprawiająca sport?
Nawet jeżeli uprawiasz sport tylko rekreacyjnie, twój organizm potrzebuje stosownych materiałów budulcowych.
Aktywność cielesna intensyfikuje zapotrzebowanie organizmu na kalorie i niektóre składniki odżywcze, dlatego warto nauczyć się, jak powinna ułożona być dieta dla sportowców Wrocław jest miastem w jakim nie brak kompetentnych dietetyków.
Author: cleong
Source: http://www.flickr.com
Author: Sashertootie
Od takiego specjalisty dowiesz się, że najodpowiedniejszym paliwem energetycznym będą wyroby węglowodanowe.
Przejrzyj ten pełny opis (https://www.vivamedica.pl/), a upewnisz się, że zawarte tam informacje są bardzo wciągające, ponieważ to zbliżona tematyka, co w tym wpisie.
Węglowodany stanowią optymalne źródło energii dla organizmu, szczególnie tkanek oraz mięśni, ponieważ dostarczają najwięcej glukozy.
Przejrzyj ten pełny opis (https://www.vivamedica.pl/), a upewnisz się, że zawarte tam informacje są bardzo wciągające, ponieważ to zbliżona tematyka, co w tym wpisie.
Węglowodany stanowią optymalne źródło energii dla organizmu, szczególnie tkanek oraz mięśni, ponieważ dostarczają najwięcej glukozy.
Author: Marcin Kargol
Source: http://www.flickr.com
Pamiętaj o właściwym podziale dań – w przeciągu dnia ma ich być przynajmniej 5. Jedz niewielkie racje, lecz systematycznie, albowiem nadto ogromne porcje i przejadanie się wywołuje obciążenie układu trawienia. Poważnym nieporozumieniem podczas spalania tkanki tłuszczowej bywa skrajne ograniczenie ilości jedzonych kalorii, przy jednoczesnym zwiększeniu natężenia ćwiczeń fizycznych. Takie postępowanie powoduje spowolnienie metabolizmu. Pragnąc go przyspieszyć (gdy dla przykładu chcesz schudnąć), powinniśmy jadać towary bogate w białko (mleko, ryby), owoce oraz warzywa. Pamiętaj także, iż wielki wydatek energii może wywołać straty witamin i minerałów, a w rezultacie obniżenie nie tylko koncentracji, ale także wydolności fizycznej. Może się pojawić senność, osłabienie.
W trakcie zwiększonego wysiłku cielesnego wzrasta zapotrzebowanie na witaminki z grupy B i antyoksydacyjne – A, E, C. Na podtrzymanie stabilności kwasowo-zasadowej krwi oraz tkanek wpływają składniki mineralne.