Error message

  • Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in theme_table() (line 1998 of /var/www/vhosts/mojeezo.pl/includes/theme.inc).
  • Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in theme_table() (line 2061 of /var/www/vhosts/mojeezo.pl/includes/theme.inc).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /var/www/vhosts/mojeezo.pl/includes/menu.inc).

W jaki sposób wybrać najlepszą kawę, jaka spełni nasze wymagania? Na jakie rzeczy trzeba zwracać uwagę?

Większość z nas pije kawę, natomiast w jaki sposób zakupić dobrą odmianę? Czy tania kawa jest zawsze złej jakości, który gatunek jest godny uwagi? Jakie istnieją różnice między rożnego rodzaju gatunkami? Te oraz sporo innych niewiadomych nasuwa się, jak pragniemy napić się rzeczywiście wyśmienitej kawy. A jak to wygląda faktycznie?

Kawa brazylijska
Source: pixabay
Otrzymanie kawy wiąże się ze sporymi wydatkami. Są one związane dla przykładu z właściwą dbałością o ziemię na jakiej rośnie, lecz także z używaniem dobrych technologii produkcji. To również konieczność zaangażowania odpowiedniej ilości osób do pracy, aby cała produkcja okazała się bardziej efektywna. Palarnia kawy, w jakiej jest zatrudnionych dużo ludzi, to wymagający biznes, należy wiedzieć o wielu kwestiach, jakie posiadają niebagatelny wpływ na pożądaną jakość - . Nie oznacza to jednak, iż tańsza kawa (zobacz również kawiarnia lajkonik) musi smakować źle.

Nie ma co się natomiast oszukiwać oraz myśleć, iż tego typu produkt będzie wysokiej jakości, lub też będzie smakować wyjątkowo i zjawiskowo. Przez to, iż nadmiernie chce się oszczędzić na produkcji możliwe jest, iż końcowy rezultat będzie bardziej dziełem przypadku. Obecnie na świecie uprawia się właściwie dwa rodzaje kawy. Jedną z nich jest Arabika, kolejną Robusta. Krzewy Arabiki są bardziej wymagające, trzeba uprawiać je głównie w wyższych partiach gór Ameryki Południowej jak i Afryki, co ważne w tropikalnym klimacie. Dojrzewają na żyznej ziemi, z dala od silnego słońca. Dzięki temu powstaje kawa o łagodnym, pozbawionym goryczki smaku. Arabika ma bardzo mało kofeiny, maksymalnie 1,7 procent.


Tego typu kawy są pyszne, przykładem niech będzie kawa brazylijska. Kolejny ze wspomnianych rodzajów, kawę Robustę, można uprawiać w niskich partiach gór. Jest bardziej wytrzymała na ciężkie warunki klimatu, gorzkawa, lecz przy tym ostrzejsza w smaku. Posiada bez wątpienia więcej kofeiny, od 2 do aż 4 procent. To jaką kawę kupimy jest zależne od naszych upodobań, ale na pewno jedna, jak i druga jest bardzo dobra, daje najlepsze doznania smakowe. Dobrze jest spróbować dwóch, aby się przekonać, jaka będzie nam bardziej pasowała.